nedelja, 2. december 2007

Mali geniji

Poglejte si tole:


Ko sem si tole pogledala, sem bila navdušena oz. mi ni bilo jasno, kako je to mogoče. Pa koliko potrpljenja ima tamala.
Kaj si mislite o t.i. malih genijih? Kaj je ozadnje tega? Mislite, da je tamali to tako zanimivo...al so jo pač že od malega ”trenirali”? Se vam zdi, da je to ok al je to preveč za take male?

No, potem me je zanimalo in sem šla raziskovat naprej...pa sem ugotovila, da je tamala znala to že prej...še predno je sploh znala govorit. :)



Torej...kaj menite o t.i. genialnih otrocih? Je to nekaj, kar imajo že v sebi (radovednost, spomin itd.) al je mogoče na nek način sforsirano od staršev?

7 komentarjev:

Urban pravi ...

Špelca v Celju vem, da je en mulo v prvem razredu znal vsa glavna mesta držav... more bit pa tvojih let... mogoče kakšno leto mlajši.

Mogoče sploh niso takšni geniji, kot izgleda... se pač starši z njimi veliko ukvarjajo... obstajajo pa tudi izjeme.

Kaj je pa dobro za otroka, boš pa verjetno lahko sama "poskusila".

lpu

Anonimni pravi ...

Geniji so rojeni, genija ne moreš narediti pa če se še tako ukvarjaš z otrokom.
ana

Mateja pravi ...

Geniji vsekakor obstajajo, prav tako tudi otroci oziroma ljudje, ki so se pod vplivom okolja sposobni naučiti in zapomniti veliko več kot tisti, ki teh možnosti in sposobnosti nimajo. Geniji imajo sposobnost hitrega pomnjenja in so presežek v kakršnem koli smislu...

Dandanes je pa veliko več takšnih otrok, ki jih starši "prisiljujejo" k učenju...vse lepo in prav, da otroke vzpodbujajmo k učenju in spoznavanju novih stvari, predvsem če opazimo, da so radovedni, vendar je vsako pretiravanje popolnoma odveč, saj tako lahko otroku bolj škodimo kot koristimo.

UrosG pravi ...

V večini je funkcionalnost možganov konstanta. Torej tamalemu ali pač komurkoli drugemu, ki ga pojmujejo kot genija dela očitno določen del odlično, zato trpi nekaj drugega.

Ne poznam nikogar z nadnaravnimi sposobnostmi, ki bi deloval običajno, kot večina ljudi.

Po drugi strani, otroci si zapomnejo več kot si mislimo in to da jim kot mali govorimo popačen je zik je pomoje samo ovira, saj bi otroc prej poštekal jezik. Edina razlika, da mu je to treba naredit zanimivo.

Ali je tale mala genij. Kaj pa vem. Premalo posnetka, da bi videl ostale sposobnosti.

Spela pravi ...

Zanimivi komentarji in pogledi na to.

Res je v veliki meri pomembno, kaj se skriva v otrokovih možganih...ampak mislim, da če starši na splošno (ne samo pri tej deklici) tega ne bi vzpodbujali, pomagali, radili na tem...jim pa pomoje nič ne pomaga.

Otrokom se full vidi, kateri starši se ukvarjajo z njimi, kateri starši pa imajo otroke samo za okras in jih popoldne posadijo pred tv (po možnosti gledat Ninja želve).

Ja pa ukvarjat se z njimi ne pomeni to, da jih imajo v vrtcu max število ur, da jih vozijo na vse možne krozke, plesne, karate...itd. Ampak da se sami vsedejo dol z njimi in delajo, ustvarjajo :)

Uf...sm se razpisala :D

Anonimni pravi ...

hej!
Špela se strinjam s tabo popolnoma. Res se otroci-geniji že rodijo, ampak je pomembno tudi vzpodbudno okolje in podpora bližnjih-staršev. Pa ne govorim samo o podpori glede razmišljanja ampak predvsem o čustveni podpori, ki je prav tako ali pa še bolj pomembna. Le-ta pa se zadnje čase kar pozablja in starši tišijo, če se lahko tako izrazim, otroke, beri že čisto male, v različne krožke in je teden nabit za tekanjem od enega krožka do drugega in še šopingi, pa še ne vem kaj,...Kje pa je toplina, čustva, brezpogojna ljubezen, stiski,...c-c-c-c

Anonimni pravi ...

Mislim da je kar nekaj takih otrok. Pomembno pri tem je, da neka stvar otroka zelo zanima ter da starši to opazijo in podpirajo. Tudi Mozart ne bi bil genij le s svojim spominom in nadarjenostjo, imel je tudi podporo staršev in možnost dovolj zgodje glasbene izobrazbe.
Ta malo pač zelo zanima geografija že od malega (ne vedo pa vsi kaj jih zanima in po tem je tamala posebna), ter jo starši tudi trenirajo in širijo njeno znanje.
Koliko je pa natrenirana pa ni možno reči.
Veliko je otrok, ki jih neka stvar zelo zanima, pa vam bodo izrecitirali vse o tem. Nič novega. Vedno več je takih.